Заради пандемията на COVID-19 се очертава и глобален недостиг на презервативи,

...
Заради пандемията на COVID-19 се очертава и глобален недостиг на презервативи,
Коментари Харесай

Очертава се недостиг на презервативи заради пандемията

Заради пандемията на COVID-19 се обрисува и глобален дефицит на презервативи, откакто най-големият им производител бе заставен да спре произвеждане. Става въпрос за малайзийската компания Karex Bhd, която прави всеки пети кондом в света. За последните 10 дни обаче тя не е произвела нито един в трите си заводи в Малайзия, като повода е наложената от държавното управление изолираност на хората по домовете им.

А това значи дефицит на 100 млн. презерватива, които нормално се продават от марки като Durex, доставят се на държавни здравни системи, като английската NHS, или се популяризират посредством здравни стратегии, като Фонда на Организация на обединените нации за популацията.

" Ще стартира да се следи глобален недостиг на кондоми, което ще бъде плашещо - споделя изпълнителният шеф на Karex - Го Миа Киат. - Притеснявам се, че за доста филантропични стратегии в сърцето на Африка недостигът няма да е просто за две седмици или месец. Може да продължи месеци ".

Малайзия е най-засегнатата от вируса страна в Югоизточна Азия с 2161 инфектирани и 26 умряли. Затова и държавното управление наложи режим на излизането от домовете до 14 април. Другите страни, които са водещи  производители на презервативи са Китай - откъдето потегли болестта, Индия и Тайланд - в които също към този момент са взети доста строги ограничения, които също доведоха до затваряне на производства. 

Според Го, чака се да възникне и проблем с производството на латексови медицински ръкавици, защото и техен главен международен производител е Малайзия. 

Шефът на Кarex съобщи, че компанията е обжалвала държавната заповед за затваряне на фабриките, като се надява да получи позволение за работа при съблюдаване на избрани условия. Такива прецеденти към този момент има в Малайзия, като на някои производители е позволено да работят с половин потенциал.

" Хубавото е, че търсенето на кондоми остава все тка мощно, те към момента са нужен артикул и няма заплаха за нашата компания - споделя Го. - Все отново би трябвало да имаме поради, че хората тъкмо в този миг не възнамеряват да имат деца. Не му е в този момент времето, в тази неустановеност ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР